Bazylia – zioło do domu i do ogródka

Bazylia

Bazylia jest ziołem bardzo popularnym w krajach śródziemnomorskich. Stosuje się ją głównie w kuchni jako przyprawę do sosów, sałatek, zup, różnych mięs i innych potraw. Jej aromat świetnie współgra z czosnkiem. Bazylia w doniczce postawiona na oknie skutecznie odstrasza owady. Ma też zastosowanie w aromaterapii, między innymi usuwa zmęczenie.

Do domu i do ogródka

Bazylia pochodzi z Afryki i Azji i w naturalnych warunkach jest rośliną wieloletnią. W naszym klimacie nie wytrzymuje zimy i uprawia się ją jako jednoroczną. Świetnie rośnie w doniczkach, nie trzeba więc ogródka, żeby mieć to pięknie pachnące ziółko. Nie znosi nadmiernego podlewania, ponieważ od nadmiaru wody gniją jej korzenie. W ciepłe dni należy natomiast spryskiwać liście. Rozsadę bazylii wysadzamy do gruntu, kiedy nie ma już niebezpieczeństwa przymrozków. Nie należy jej przesadzać bez wyraźnego powodu. Bazylia lubi ciepłe, osłonięte i nasłonecznione miejsca, ale źle rośnie w palącym słońcu. Żeby roślina nie marnowała sił na wytwarzanie nasion, usuwamy pąki kwiatowe, kiedy się tylko pojawią.

Czym to pachnie

Zbiera się młode liście bazylii. Można je zamrażać lub suszyć, ale najlepiej stosować świeże. Znawcy twierdzą, że prawdziwy aromat bazylii uwalnia się wtedy, gdy jej liście utrzemy z olejem lub rozetrzemy w palcach. W krajach śródziemnomorskich bardzo często maceruje się liście bazylii w oleju lub occie, co nadaje tym płynom oryginalny zapach i smak. Do potraw gotowanych dodaje się bazylię tuż przed końcem gotowania. Posypuje się też świeżymi listkami sałatki i pokrojone pomidory. Sosowi winegret świeży liść bazylii dodaje wyjątkowego smaku.

Poprzedni wpis

Baseny – jak zaplanować miejsce na basen

Kolejny wpis

Begonie – wysiewanie nasion i przedłużone kwitnienie