Bakłażany – jak uzyskać więcej owoców?

Bakłażany

Tropikalne temperatury

Ponieważ bakłażany – zwane też oberżynami – są roślinami tropikalnymi, potrzebują do Metkowania temperatury powyżej 21°G i ciepłego klimatu do dalszego rozwoju. Dlatego, jeśli nawet mamy ogród warzywny dobrze osłonięty, musimy uprawiać je w szklarni.

Delikatnie pikujemy

Przy pikowaniu bakłażanów uważajmy, żeby trzymać je tylko za liścienie. W przeciwnym razie można uszkodzić łodygę.

Głębokie sadzenie

Bakłażany powinny być sadzone stosunkowo głęboko, aby pierwszy liść znajdował się na poziomie ziemi. Przy każdej roślinie robimy zagłębienie w ziemi, żeby ułatwić korzeniom wchłanianie wilgoci.

Więcej owoców

Jeśli usuniemy stożek wzrostu pędu nad piątym liściem w momencie, gdy roślina idzie miała 6 lub 7 liści, pobudzimy do rozwoju stożki pędów bocznych. Usuwamy potem ich pędy za piątym liściem lub za drugim liściem, licząc od ostatniego kwiatka. Otrzymamy roślinę o krzaczastym pokroju, na której wyrośnie
dużo więcej owoców.

Nie więcej niż cztery

Jeśli nie hodujemy bakłażanów w ogrzewanej szklarni i nie jest to odmiana z małymi owocami, ograniczamy liczbę owoców na każdej roślinie do czterech. Należy przy tym przestrzegać zasady, że na jednej gałązce powinien rosnąć tylko jeden owoc. Kiedy zawiążą się pierwsze owoce, obrywamy wszystkie dodatkowe kwiaty, pączki oraz pędy.

Jak uniknąć problemów

Głównymi wrogami bakłażanów są zbyt niskie temperatury i susza – które ograniczają wzrost roślin – oraz gorące i suche powietrze zachęcające do ataku przędziorki. Żeby uniknąć tych problemów, staramy się nie wietrzyć szklarni w upalne dni, dobrze podlewamy rośliny i zasilamy je co 10 dni nawozem bogatym w potas. Dwa razy dziennie spryskujemy rośliny i ścieżki w szklarni ciepłą wodą, żeby zapewnić odpowiednią wilgotność powietrza.

Zanim zgorzknieją

Zrywamy bakłażany, kiedy tylko ich skórka stanie się jędrna i błyszcząca. Jeśli zbyt długo pozostaną one na krzaczku, stają się gorzkie. Bakłażany smakują najlepiej, gdy przed smażeniem zostaną przekrojone wzdłuż, posolone i położone przeciętą powierzchnią w dół na siatkowej półeczce, żeby straciły trochę soku i obeschły. Dzięki temu nie będą wchłaniały tłuszczu podczas smażenia i stracą całą gorycz.

Fioletowe balkony

Jeśli mamy balkon wychodzący na południe lub zachód, możemy spróbować uprawiać na nim bakłażany w doniczkach o średnicy 25 cm ustawionych wzdłuż ściany domu. Ich duże fioletowe kwiaty i ciemnofioletowe błyszczące owoce są bardzo atrakcyjną ozdobą.

Poprzedni wpis

Ogród w stylu angielskim

Kolejny wpis

Baseny – jak zaplanować miejsce na basen