Agrest w ogrodzie – jak go uprawiać i chronić przed chwastami

Prowadzenie agrestu w formie sznura

Nadanie krzewom agrestu kształtu sznura pozwala na efektywne wykorzystanie niewielkiej przestrzeni w małych ogrodach. Z reguły nie opłaca się prowadzenie pojedynczego pędu. Lepszy jest kształt litery U – dwa pionowe pędy, które wydają ogromną ilość owoców. Przestrzeń w środku pozwala na swobodne krążenie powietrza, co powstrzymuje rozwój chorób grzybowych. Coraz częściej stosuje się również szpalerową uprawę agrestu – przy podporach ze dupków i drutu.

Przerzedzanie krzewów

Pod koniec maja przerzedzamy krzewy agrestu, aby pozostałe owoce mogły się lepiej rozwijać. W pierwszej kolejności wycinamy gałązki z małymi, kwaśnymi jeszcze owocami, które warto przeznaczyć na konfitury lub na kompot.

Agrest na stół i na przetwory

Owoce podanych tu odmian agrestu można jeść na surowo, wykorzystywać do ciast lub przetwarzać na dżemy, konfitury lub marmolady.

Invicta – Ma duże jasnozielone owoce o przyjemnym zapachu, doskonale nadające się na kompot, do ciast i innych deserów. Odporna na mączniak.

Biały Triumf – Owocuje obficie, zielonożółte smaczne owoce można jeść na surowo lub wykorzystywać na przetwory. Na choroby mało wrażliwa.

Czerwony Triumf – Odmiana o przeciętnej plenności. Ciemnoczerwone owoce nadają się do jedzenia na surowo i do wyrobu marmolad. Wrażliwa na mączniak.

Zielony Butelkowy – Bardzo plenna. Ciemnozielone owoce są jajowate lub w kształcie kropli, nadają się na przetwory i do jedzenia na surowo. Wrażliwa na mączniak.

Whinham’s Industry – Tworzy pęki ciemnoczerwonych owoców znakomitych do jedzenia na surowo, a także na przetwory. Wrażliwa na mączniak.

Whitesmith – Sprawdzona odmiana zawiązująca dużo jasnych, soczystych i smacznych owoców. Na przetwory zrywa się je wcześniej, a do jedzenia na surowo dopiero wtedy, gdy dojrzeją.

Ochrona przed chwastami

Nie należy kopać ziemi wokół krzewu agrestu, ponieważ mogłoby to uszkodzić znajdujące się tuż pod powierzchnią korzenie. Aby nie dopuścić do rozwoju chwastów, wystarczy lekko spulchnić glebę motyką, a potem okryć ją ściółką. Można też zastosować odpowiedni herbicyd.

Jeśli nie możemy się zdecydować, czy posadzić agrest odmiany deserowej, czy na przetwory, wybieramy jedną z odmian uniwersalnych, na przykład Biały Triumf, Czerwony Triumf lub Zielony Butelkowy. Smaczne owoce tych odmian można jeść na surowo albo przetwarzać.

Umocowujemy krzewy agrestu

Krzewy agrestu ukorzeniają się stosunkowo płytko, toteż korzenie młodych roślin mogą zostać wysadzone pod wpływem silnego mrozu. Zimą podczas odwilży oraz wczesną wiosną sprawdzamy, czy krzewy nie tracą stabilności i w razie potrzeby ugniatamy ziemię wokół nich.

Trochę historii

W XVIII wieku w Anglii była moda na, hodowanie pokazowych odmian agrestu. Ówcześni tkacze z okolic Manchesteru zrzeszeni w klubach hodowców agrestu zaprezentowali na licznych wystawach 722 odmiany tego krzewu. Dzisiaj w Wielkiej Brytanii jest niewiele takich klubów. Najstarszym jest Egton Bridge Old Gooseberry Society w Yorkshire (od 1800 r.). Jego członkowie organizują pokazy agrestowych krzewów co roku w sierpniu.

Poprzedni wpis

Alpinia lekarska (Alpinia officinarum)

Kolejny wpis

Zaślaz (Abutilon)